Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/10/2023 in all areas

  1. Currently available flu medications only target the virus after it has already established an infection, but what if a drug could prevent infection in the first place? Now, scientists have designed drug-like molecules to do just that, by thwarting the first stage of influenza infection.Currently available flu medications only target the virus after it has already established an infection, but what if a drug could prevent infection in the first place? Now, scientists have designed drug-like molecules to do just that, by thwarting the first stage of influenza infection.http://Drug-like inhibitor shows promise in preventing flu
    2 points
  2. La muştele verzi, femela îl devorează pe mascul în timpul împerecherii. Emoţiile îi fac poftă de mâncare şi primul cap care zăboveşte pe lângă ea i se pare un prânz excelent. Dar masculul, deşi vrea să facă dragoste, nu vrea să moară ronţăit de iubita lui. Astfel încât, pentru a ieşi din dilema aceasta insolubilă - a obţine Erosul fără Thanatos - masculul muştei verzi a descoperit o stratagemă. El aduce nişte mâncare pe post de "cadou". În consecinţă, când doamna muscă verde simte un gol în stomac, ea se poate servi cu o fărâmă de carne, iar partenerul ei poate să se împerecheze mai departe fără pericol. La o specie mai evoluată, masculul îşi aduce bucata de carne de insectă împachetată într-un cocon transparent, câştigând astfel un surplus preţios de timp. O a treia specie de muşte a tras concluziile ce se impuneau din faptul că timpul necesar deschiderii cadoului era mult mai important, din punctul de vedere al masculului, decât calitatea cadoului în sine. La această a treia specie, coconul de ambalaj este gros, voluminos şi... gol. Până când femela apucă să descopere înşelăciunea, masculul şi-a terminat treaba. Ca urmare, fiecare şi-a modificat comportamentul, adaptânduse: la muştele de tip empis, de exemplu, femela scutură coconul pentru a verifica dacă nu e gol. Dar... şi aici există o cale de-a o păcăli. Masculul, prevăzător, umple pachetul cu propriile sale excremente, îndeajuns de grele ca să pară nişte bucăţi de carne.
    2 points
  3. Făina de Chlorella este considerată o alternativă promițătoare la făina de pește în hrana acvatică, dar efectele încorporării făinii de Chlorella ca ingredient al furajului asupra creșterii și calității anghilei nu au fost explorate. Efectele înlocuirii parțiale a făinii de pește (0 %, 5 %, 10 %, 15 % și 20 %) cu făină de Chlorella asupra performanței de creștere, compoziției întregului corp, pigmentării și sănătății fiziologice a anghilei marmorate (Anguilla marmorata) au fost evaluate în acest studiu. Rezultatele au arătat că includerea alimentară a făinii de Chlorella a crescut semnificativ greutatea corporală finală (FBW), rata de creștere în greutate (WGR) și rata de creștere specifică (SGR), dar a scăzut semnificativ rata de conversie a furajelor (FCR), acești parametri prezentând tendințe liniare (P < 0,05). Conținutul de proteine și grăsimi pentru întregul corp a fost semnificativ mai mare în toate grupurile hrănite cu diete care conțin făină Chlorella comparativ cu grupul de control (P < 0,05). În plus, pielea dorsală și abdominală a anghilei marmorate a prezentat o culoare galben-portocalie, iar intensitatea culorii a crescut odată cu creșterea nivelului de făină alimentară Chlorella. Schimbarea culorii a corespuns cu valori crescute ale a* (roșeață), b* (gălbene) și conținutului de luteină în pielea peștilor (P < 0,05). Sănătatea fiziologică a anghilei marmorate s-a îmbunătățit și la grupurile în care a fost inclusă făină de Chlorella. Rata optimă de înlocuire a fost de aproximativ 10% (9% supliment de făină cu Chlorella), deoarece conținutul de proteine în întregul corp și majoritatea parametrilor fiziologici de sănătate au fost cei mai mari în această condiție, iar performanța de creștere nu a arătat o creștere semnificativă atunci când rata de înlocuire a făinii de pește. a depășit 10 % (P > 0,05). Aceste descoperiri indică potențialul făinii de Chlorella ca alternativă promițătoare la făina de pește în formulările de furaje, oferind beneficii în îmbunătățirea performanței de creștere și a calității anghilei marmorate. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211926424001358
    2 points
  4. 99% ingrediente de origine naturala. Cu ulei de ricin, avocado, masline si muscata, unt de shea, extract de grau si morcov. Fara parabeni, parfum sau coloranti, Perfecta pentru femeile insarcinate sau proaspetele mamici. Preturi: 60 lei pentru 500ml/flacon
    2 points
  5. The skin microbiota, with its millions of bacteria, fungi, and viruses, plays a key role in balancing the health of the skin and scalp. Its continuous exposure to potentially harmful stressors can lead to abnormalities such as local dysbiosis, altered barrier function, pathobiont overabundance, and infections often sustained by multidrug-resistant bacteria. These factors contribute to skin impairment, deregulation of immune response, and chronic inflammation, with local and systemic consequences. In this scenario, according to the needs of the bio-circular-green economy model, novel harmless strategies, both for regulating the diverse epidermal infectious and inflammatory processes and for preserving or restoring the host skin eubiosis and barrier selectivity, are requested. Vitis vinifera L. leaves and their derived extracts are rich in plant secondary metabolites, such as polyphenols, with antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial, and immunomodulatory properties that can be further exploited through microbe-driven fermentation processes. On this premise, this literature review aims to provide an informative summary of the most updated evidence on their interactions with skin commensals and pathogens and on their ability to manage inflammatory conditions and restore microbial biodiversity. The emerging research showcases the potential novel beneficial ingredients for addressing various skincare concerns and advancing the cosmeceutics field as well. https://www.mdpi.com/2079-6382/13/8/697
    1 point
  6. Researchers created a water-soluble version of an important bacterial enzyme, which can now be used in drug screens to identify new antibiotics. A bacterial enzyme called histidine kinase is a promising target for new classes of antibiotics. However, it has been difficult to develop drugs that target this enzyme, because it is a “hydrophobic” protein that loses its structure once removed from its normal location in the cell membrane.https://www.lifescience.net/news/5828/protein-study-could-help-researchers-develop-new-a/
    1 point
  7. Each morning after breakfast, Scott Broadbent takes a plastic bottle from the refrigerator in his home in Alameda, Calif., pops the top, and drinks the contents, 2.5 ounces of milky liquid. “It has sort of a pineapple creamy flavor,” he says. “It’s really not bad.”https://www.sciencenews.org/article/aging-geroscience-health-span-drugs
    1 point
  8. Originar din Asia și cu o tradiție milenară, natto, produsul fermentării boabelor de soia, a fost asociat de-a lungul timpului cu o longevitate crescută, în special în cultura japoneză. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3478223/ De la descoperirea sa inițială în 1987, nattokinaza a evoluat de la statutul de enzimă fibrinolitică la cel de moleculă cu multiple potențiale terapeutice. Pe lângă rolul său bine stabilit în prevenirea afecțiunilor trombotice, cercetările recente au dezvăluit efecte benefice ale nattokinazei asupra sistemului nervos, cardiovascular, precum și asupra sănătății respiratorii și a tractului respirator superior, acestea deschizand noi perspective în dezvoltarea de terapii inovatoare pentru o gamă largă de afecțiuni." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/ Studiile clinice au arătat că nattokinaza poate scădea tensiunea arterială prin reducerea rigidității arterelor și îmbunătățirea circulației sangvine, acționand prin scăderea nivelului de renină, o enzimă implicată în creșterea tensiunii arteriale. Datorită capacității sale de a reduce formarea cheagurilor de sânge și de a îmbunătăți circulația, prevenine infarctului miocardic. Având un profil de siguranță foarte bun și o absorbție eficientă in tractul digestiv, poate fi utilizată în siguranță pe termen lung pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Nattokinaza este capabilă să degradeze fibrilele amiloide la pH neutru și temperatură corporală normală, ceea ce sugerează un rol în tratarea bolilor legate de amiloid, cum ar fi boala Alzheimer (AD). În studiile recente, atât in vitro, cât și in vivo, s-a demonstrat că nattokinaza poate modula factorii specifici implicați în dezvoltarea bolii Alzheimer, reducând activitatea amiloid-β și a enzimei BACE-1, ceea ce indică o eficacitate neuroprotectoare; alt studiu a arătat că aceasta reduce semnificativ activitatea colinesterazei și nivelurile de IL-6, , ceea ce sugerează efecte proteolitice, antiinflamatoare și anti-apoptotice; în cazul accidentului vascular cerebral ischemic, nattokinaza a demonstrat un efect neuroprotector prin îmbunătățirea fluxului sanguin, prevenind agregarea plachetară și formarea cheagurilor. Legătura dintre sănătatea cardiovasculară și sănătatea cerebrală este evidentă, iar nattokinaza, prin efectele sale neuroprotectoare și asupra bolilor cerebrovasculare, ar putea aduce beneficii majore pentru pacienții cu risc cardiovascular și declin cognitive. Este deosebit de interesant să observăm că în fiecare an cercetările continuă să găsească beneficii clinice favorabile ca urmare a utilizării NK: https://www.mdpi.com/2305-6320/8/11/68 Prin descompunerea excesului de fibrina din plamani, nattokinaza ar putea ajuta la reducerea rigiditatii tesutului pulmonar, asociata cu fibroza pulmonara, reduce atât țesutul cicatricial pulmonar cât și cheagurile de sânge, imbunatatind astfel fuctia pulmonara si calitatea vietii. Această dublă acțiune este deosebit de benefică pentru pacienții cu BPOC, care se confruntă atât cu probleme de respirație, cât și cu un risc crescut de tromboembolism. Mai mult, prin degradarea fibrinei, nattokinaza contribuie la reducerea inflamației și a edemului la nivelul căilor respiratorii superioare, fiind utilă în tratamentul rinosinuzitei cronice.” Nattokinaza pare sa aiba potentiale benefice in sanatatea renala datorira capacitatii sale de a reduce coagularea sangelui, de a combate inflamatia si de a actiona ca un antioxidant, acestea fiind importante in gestionarea complicatiilor vasculare associate bolilor renale cronice si dializei.
    1 point
  9. Hello AnaM, Welcome to Forum Laboratoarele Medica. Please feel free to browse around and get to know the others. If you have any questions please don't hesitate to ask. The link to the official Pro-Natura website is : https://pro-natura.ro Forum Laboratoarele Medica staff.
    1 point
  10. Date recente sugerează disbioza microbiotei intestinale ca un factor care contribuie la bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson (PD) și boala Alzheimer (AD), iar aceste patologii se pot manifesta prin axa microbiotă-intestin-creier, care cuprinde comunicarea bidirecțională prin neuroimun, neuroendocrine și căi neuronale directe, cum ar fi nervul vag. Datele din studiile clinice preclinice și umane dezvăluie un potențial interesant pentru ținte noi de tratament și modulare terapeutică cu prebiotice, plante medicinale, probiotice și simbiotice în sănătate, îmbătrânire și neurodegenerare și sunt revizuite aici. În timp ce în ultimul deceniu au fost dezvăluite mai multe perspective și caracterizare a axei microbiotă-intestin-creier, întrebările importante legate de patologia, patogeneza și tratamentul clinic al axei în contextul sănătății și al bolii neurodegenerative rămân și sunt discutate în acest articol. Dysfunction of the Microbiota-Gut-Brain Axis in Neurodegenerative Disease: The Promise of Therapeutic Modulation With Prebiotics, Medicinal Herbs, Probiotics, and Synbiotics
    1 point
  11. Avocado este bogat în fibre, antioxidanți și grăsimi sănătoase care pot susține sănătatea metabolică și sensibilitatea la insulină. Un nou studiu sugerează că consumul de avocado poate reduce semnificativ riscul de diabet, în special în rândul femeilor. Experții recomandă o dietă echilibrată și diversă, mai degrabă decât să accentueze prea mult alimentele specifice pentru prevenirea diabetului. Cu toate acestea, inclusiv avocado poate fi o alegere sănătoasă. O nouă cercetare publicată în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică sugerează o potențială asociere între consumul de avocado și riscul de diabet în rândul adulților mexicani. Diabetul este a doua cauză de deces în Mexic, afectând aproximativ 15,2% dintre adulți (12,8 milioane). Pentru a investiga relația dintre consumul de avocado și riscul de diabet, cercetătorii au studiat în mare parte obiceiurile alimentare auto-raportate și informațiile de diagnosticare a diabetului din răspunsurile la sondaj ale unei părți a populației mexicane. Majoritatea acestor respondenți au fost clasificați ca fiind supraponderali sau obezități. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat avocado au avut mai puține șanse de a dezvolta diabet decât cele care nu le-au mâncat. Această legătură, însă, nu a fost observată la bărbați. https://www.medicalnewstoday.com/articles/regularly-eating-avocado-linked-to-lower-diabetes-risk-in-women
    1 point
  12. Altering gut bacteria in male mice revealed that microorganisms are needed for normal sperm development and offspring health. Scientists discuss the implications in terms of understanding microbes, male fertility and pregnancyhttps://www.nature.com/articles/d41586-024-01191-5
    1 point
  13. Blasting a patch of patients’ stomach lining with thermal energy curbed hunger and cut pounds, researchers reported in a small pilot study to be presented at the annual Digestive Disease Week meeting on May 19 in Washington, D.C. The study’s authors pinned participants’ weight loss on reduction of a hunger hormone called ghrelin. The hormone acts like a dinner bell for the brain, sending the message that it’s time to eat. Less ghrelin means fewer hungry feelings. There isn’t a drug available to lower the hormone’s level in the blood, but doctors can directly target the tissue that makes ghrelin. Cells lining the upper portion of the stomach pump out most of the hormone. Burning these cells away should lead to weight loss, reasoned study coauthor Christopher McGowan, a gastroenterologist at True You Weight Loss, a clinic in Cary, N.C. https://www.sciencenews.org/article/burn-stomach-lining-ghrelin-weight-loss Doctors threaded an endoscope (black tube) down a patient’s throat and into their stomach (left). Then, they burned away a patch of tissue lining the upper part of the organ (gray section, right). That destroyed cells that produce a key hunger hormone. Ideea e a inca nu exista tratament sau remediu pentru/impotriva hormonului *grelina* care provoaca foamea la oameni. Am putea sa facem o cercetare in culturile antice, si cu cunostintele pe care le mai are domnu doctor am putea crea un remediu natural impotriva acestui hormon/foamei, astfel nu am mai fii nevoiti sa distrugem parti din corpul nostru.
    1 point
  14. Chia seeds contain antioxidants, minerals, fiber, and omega-3 fatty acids. These nutrients play a role in supporting multiple body functions and systems. Chia seeds may be small, but they’re incredibly rich in nutrients. A staple in the ancient Aztec and Maya diets, these seeds have been touted for their health benefits for centuries. The nutrients in chia seeds may promote heart health, support strong bones, and improve blood sugar management. https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds
    1 point
  15. Acest studiu a fost realizat pentru a evalua efectele plantelor medicinale chinezești (CHM) și ale pulberii de ghimbir asupra performanței de producție a straturilor, metaboliților serici și a stării antioxidante în condiții de stres termic. Două sute cincizeci de straturi Lohmann au fost împărțite aleatoriu în 5 diferite, inclusiv două martori și trei grupuri experimentale (H1, H2 și H3). Grupurile de control au fost hrănite cu dieta de bază fără suplimente, în timp ce hrana a trei grupuri experimentale a fost suplimentată cu 3,32 g CHM, 10 g pulbere de ghimbir și, respectiv, 10 g pulbere de ghimbir + 3,32 g CHM per kg de dietă. Rezultatele au arătat că consumul de hrană și rata de producție au scăzut în grupul HC, în timp ce aportul și producția de hrană s-au îmbunătățit semnificativ atunci când păsările au primit o dietă suplimentară. Rata de producție și aportul de furaj al grupului H3 au fost chiar semnificativ mai mari decât grupul NC. Păsările care au primit o dietă suplimentară au avut un nivel mai mare de glucoză în comparație cu HC. Trigliceridele și colesterolul seric au scăzut semnificativ în grupurile suplimentate comparativ cu HC. Nivelul catalazei fungice (CAT) a fost îmbunătățit semnificativ în grupurile H2 și H3. Nivelul de oxid nitric (NO), glutation peroxidază (GSH-PX) și proteină totală (T-AOC) au fost îmbunătățite semnificativ în grupurile suplimentate. Descoperirile au arătat că pulberea de ghimbir și CHM ar putea fi o alternativă viabilă la antibioticul sintetic din hrana pentru păsări. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306456518304339
    1 point
  16. Otetul de trandafiri este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra organismului uman. Principalele sale proprietati sunt urmatoarele: Antioxidante: otetul de mere contine antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, contribuind astfel la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice. Efect antiinflamator: datorita compușilor săi naturali, oțetul de trandafiri poate reduce inflamația și ameliora durerile asociate cu afecțiuni inflamatorii, precum artrita. Îmbunătățirea digestiei: consumul moderat de otet de trandafiri poate stimula digestia, ajutand la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea și indigestia. Acesta are capacitati antimicrobiene, fiind eficient in combaterea anumitor bacterii si ciuperci, ceea ce poate ajuta la prevenirea infectiilor. Aplicat topic, otetul de trandafiri poate avea efecte benefice asupra pielii, echilibrand pH-ul, calmarea iritatiilor si reducerea acneei datorita proprietatilor sale astringente si antiseptice. Aromaterapia cu otet de trandafiri poate induce o stare de relaxare, reduce anxietatea și imbuntateste starea de spirit datorita aromei sale placute si calmante. Conform acestui studiu de la HARVARD - SCHOOL OF PUBLIC HEALTH, otetul de trandafiri are multiple beneficii pentru sanatate, atat la nivel intern, cat si la nuvel extern, fiind un remediu versatil si eficient. The Nutrition Source
    1 point
  17. A recent study reports something strange: When mice with Alzheimer's disease inhale menthol, their cognitive abilities improve. It seems the chemical compound can stop some of the damage done to the brain that's usually associated with the disease https://www.sciencealert.com/unexpected-connection-between-menthol-and-alzheimers-discovered-in-mice
    1 point
  18. Ciclul marelui parazit hepatic Fasciola hepatica reprezintă cu siguranţă unul dintre cele mai mari mistere ale naturii. Animalul acesta ar merita un întreg roman. Aşa cum arată şi numele, este vorba de un parazit care prosperă în ficatul oilor. El se hrăneşte cu sângele şi celulele hepatice, creşte şi apoi dă ouă. Dar ouăle acestui parazit nu pot să se desfacă în ficatul oii. Ele străbat un veritabil periplu. Ouăle îşi părăsesc gazda, ieşind din corpul ei o dată cu excrementele şi pomenindu-se astfel în lumea din afară, rece şi uscată. După un interval de incubaţie, ele se deschid, lăsând să iasă o larvă minusculă. Larvă ce va fi consumată de o nouă gazdă: melcul. Ajunsă în corpul melcului, larva de gălbează se multiplică înainte de-a fi ejectată o dată cu mucozităţile pe care le scuipă gasteropodul pe vreme ploioasă. Dar în momentul acela, ea nu a parcurs decât jumătate din drum. Mucozităţile acestea, arătând ca nişte ciorchini de perle albe, le atrag frecvent pe furnici. Datorită acestui "cal troian", paraziţii pătrund înăuntrul organismului insectei, fără să rămână însă prea mult în stomacul ei social. Ca să iasă, ei îl străpung în nenumărate locuri, transformându-l astfel în strecurătoare. Apoi îl astupă la loc cu un clei care se întăreşte şi îi permite furnicii să supravieţuiască. Furnica nu trebuie ucisă, dat fiind că este indispensabilă pentru refacerea joncţiunii cu oaia. Apoi, paraziţii circulă prin corpul furnicii, fără ca vreun semn cât de mic să trădeze drama care se desfăşoară înăuntru. Larvele au devenit acum paraziţi adulţi care trebuie să se întoarcă în ficatul oii ca să-şi desăvârşească ciclul de creştere. Dar cum să faci o oaie să mănânce o furnică, din moment ce oaia nu este insectivoră? Probabil că întrebarea şi-au pus-o generaţii întregi de paraziţi hepatici. Problema era cu atât mai greu de rezolvat cu cât oile pasc vârful ierbii, în ceasurile răcoroase ale zorilor, iar furnicile nu-şi părăsesc cuibul decât în orele călduroase, circulând doar la umbra aruncată de rădăcinile ierburilor. Cum să le aduni laolaltă în acelaşi loc şi moment? Paraziţii au găsit soluţia, împrăştiindu-se în tot corpul furnicii. Vreo zece se instalează în torace, alţi zece în labe, zece în abdomen şi unul singur în creier. Din clipa în care această unică larvă se implantează în creierul furnicii, comportamentul ei se schimbă... Da! Parazitul, un mic vierme primitiv, apropiat de parameci şi deci de fiinţele unicelulare cele mai rudimentare, o pilotează de-acum înainte pe furnica atât de complexă. Rezultatul: seara, când toate lucrătoarele dorm, furnicile contaminate de paraziţi îşi părăsesc oraşul, înaintând ca nişte somnambule şi urcă în vârful ierburilor, unde rămân agăţate. Şi nu pe orice fel de ierburi! Doar pe cele preferate de oi: lucernă şi traista-ciobanului. Tetanizate, ele aşteaptă să fie păscute. Aceasta este activitatea viermelui-de-gălbează în creierul furnicii: el îşi sileşte gazda să iasă seară de seară până când este mâncată de o oaie. Dimineaţa, de îndată ce se încălzeşte, dacă nu a fost hăpăită de vreo ovină, furnica îşi recapătă controlul asupra creierului şi liberul arbitru. Ea se întreabă ce caută acolo, cocoţată în vârful unui fir de iarbă, şi coboară la iuţeală pentru a se întoarce înapoi în cuib unde, se apucă de treburile cotidiene. Aceasta, până în seara următoare, când, aidoma unui zombi ― ceea ce a şi devenit ― ea va ieşi din nou, împreună cu toate celelalte semene infestate de paraziţi, siva aştepta să fie rumegată. Ciclul respectiv le-a pus multe probleme biologilor. Prima întrebare era: cum poate parazitul pitit în creier să vadă în afară şi să-i ordone furnicii să meargă în cutare sau cutare direcţie? A doua întrebare se referă la faptul că parazitul care o conduce pe furnică este singurul care moare în clipa când insecta este înghiţită de oaie. De ce se sacrifică el astfel? Totul se petrece ca şi cum paraziţii respectivi au acceptat ca unul din ei ― şi încă cel mai bun ― să moară pentru ca ceilalţi să-şi atingă scopul şi să-şi încheie ciclul fecundaţiei.
    1 point
  19. Poliaminele sunt mici molecule omniprezente care au implicații diverse în sănătate și boli. Deoarece dieta este o sursă importantă de poliamine, scopul acestui studiu a fost de a determina conținutul de poliamine naturale majore (putrescină, spermidină și spermină) în produsele apicole utilizate în alimentația umană a căror origine botanică a fost determinată anterior. Conținutul total de poliamine a fost cel mai mare în polenul de albine (125–712 mg/kg), puțin mai mic în "pâinea de albine" BEEBREAD (288–602 mg/kg), mult mai scăzut în lăptișorul de matcă (68,9–121 mg/kg) și neglijabil mic în probe de miere (2,80–10,8 mg/kg). Spermidina a predominat în polenul de albine, pâinea și mierea de albine, iar putrescina în lăptișorul de matcă. Originea botanică nu a afectat conținutul total sau proporția de poliamine individuale, care au fost întotdeauna reprezentative pentru produsul apicol. Acest studiu arată că un conținut semnificativ de poliamine în produsele apicole ar putea contribui la valoarea lor nutritivă ridicată. Polyamine profiling in honey bee products: A contribution to functional nutrition
    1 point
  20. Kombucha is a healthy and becoming popular beverage worldwide. It is produced from tea leaves using symbiotic cultures of bacteria and yeast. Herein, we explored the use of pineapple peels and cores (by-products), as alternative ingredients for kombucha production. We examined crude pineapple kombucha (PK) for its microbial diversity, metabolites, and its impact on the cellular immune response in PBMCs older individual ex vivo. We observed a substantial shift in bacterial diversity, with higher percentages of Blautia and Lactobacillus compared with the original kombucha. This microbial variation may be attributed to the PK’s bioactive compounds. The expression of CD4+CD28null NKG2D+ senescent CD4+ T cells and pathogenic CD4+ T cells decreased, particularly in the high natural killer group 2 member D (NKG2D) expression group. This indicates the presence of bioactive substances in PK that can reduce the number of senescent CD4+ T cells. PK may be a health-promoting alternative beverage, especially for older individuals. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623005339
    1 point
  21. Cuprul este un element esențial crucial pentru buna funcționare a organismului nostru. Cu toate acestea, știați că oferă și numeroase beneficii atunci când este aplicat pe piele? Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante remarcabile, cuprul poate face minuni pentru pielea ta. https://www.linkedin.com/pulse/copper-key-element-skin-health-nanocupper?utm_source=share&utm_medium=guest_desktop&utm_campaign=copy
    1 point
  22. Wearable biosensor measures fertility hormones in sweat Cercetătorii au proiectat un biosenzor purtabil, asemănător unui inel, pentru monitorizarea hormonului estradiol din transpirația umană. Tehnologia este un progres cu acțiune rapidă, neinvazivă față de metodele convenționale de urmărire a fertilității și a sănătății femeilor.
    1 point
  23. Aim: The aim was to evaluate the analgesic, anti-inflammatory, and anti-hyperlipidemic activities of Commiphora molmol extract (CME) and its effects on body weight and blood lipids. Materials and Methods: The analgesic effect was assessed using thermal (hot plate test) and chemical (writhing test) stimuli to induce central and peripheral pain in mice. The anti-inflammatory activity was determined using formalin-induced paw edema in rats. For anti-hyperlipidemic effect, 25 rats were randomly divided into five groups (n = 5). Group 1 was fed on basal diet (normal control), while the other four groups were fed on high-fat diet for 6 weeks to induce obesity and hyperlipidemia. Thereafter, Group 2 was kept obese hyperlipidemic, and Groups 3, 4 and 5 were orally given CME in doses of 125, 250, and 500 mg/kg for 6 weeks, respectively. Body weight gains of rats were calculated, and blood samples were collected for analysis of blood lipids. Results: CME produced a dose-dependent analgesic effect using both hot plate and writhing tests in mice. The hot plate method appeared to be more sensitive than writhing test. CME exhibited an anti-inflammatory activity as it decreased volume of paw edema induced by formalin in rats. The extract decreased body weight gain; normalized the high levels of blood lipids and decreased atherogenic index low-density lipoprotein/ high-density lipoprotein in obese hyperlipidemic rats. Conclusion: The results denote that C. molmol extract (myrrh) has significant analgesic, anti-inflammatory and anti-hyperlipidemic effects and reduces body weight gain and improves blood lipids profile. These results affirm the traditional use of C. molmol for the treatment of pain, inflammations, and hyperlipidemia. Analgesic, anti-inflammatory and anti-hyperlipidemic activities of Commiphora molmol extract (Myrrh)
    0 points
  24. Ononis spinosa L. is a plant traditionally used as folk remedy. There are numerous studies regarding chemical constituents and health beneficial properties of Ononidis Radix. The following study was designed to investigate chemical composition and antifungal potential of the methanolic extract obtained from the O. spinosa L. herb. Chemical analyses regarding phenolic compounds of O. spinosa were performed by liquid chromatography with mass spectrometry (LC-DAD-ESI/MSn). Antifungal activity, antibiofilm properties and antifungal mode of action of the extract were evaluated, as well as cytotoxicity. Chemical analyses revealed the presence of flavonoids, isoflavonoids and phenolic acids in O. spinosa, with kaempherol-O-hexoside-pentoside being the most abundant compound (5.1 mg/g extract). Methanolic extract was active against all of the tested microfungi with Penicillium aurantiogriseum being the most sensitive to the extract inhibitory effect at 0.02 mg/mL; and effectively inhibited biofilms formed by Candida strains. Minimum fungicidal concentrations of extract rose in the presence of ergosterol and leakage of cellular components was detected. The extract showed no cytotoxicity to human gingival fibroblast (HGF-1) cells. This study significantly contributes to overall knowledge about medicinal potential of O. spinosa herbal extract and enlightens previously unrevealed properties. O. spinosa aerial parts seem to be an interesting candidate for the development of antifungal preparations, non-toxic to human cells. Methanolic Extract of the Herb Ononis spinosa L. Is an Antifungal Agent with no Cytotoxicity to Primary Human Cells
    0 points
  25. Essential oils from plants have been proven safe as natural antioxidants, and few are already marketed as digestive enhancers as well as in prevention of several degenerative diseases. This study evaluated the antioxidant capacity of seed and shell essential oils of Abrus precatorius (L), a herb used for ethno-medicinal practices in Nigeria. The essential oils were obtained by hydro-distillation. The ability of the oils to act as hydrogen/electrons donor or scavenger of radicals were determined by in-vitro antioxidant assays using 2,2-diphenyl-2-picryl-hydrazyl free radical (DPPH.) scavenging; 2,2′-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging; lipid peroxide and nitric oxide radicals scavenging assays. The IC50 of the seed and shell oils (2.10 mg/mL and 1.20 mg/mL respectively) showed that antioxidant activity is higher than that for the standard drugs (3.20 mg/mL and 3.40 mg/mL) for the nitric oxide scavenging assay. The lipid peroxidation radical activity of the oils were similar to vitamin C, weak DPPH and ABTS radical scavenging activities were discovered in comparison to vitamin C and rutin. Generally, in the four antioxidant assays, a significant correlation existed between concentrations of the oils and percentage inhibition of free radicals and lipid peroxidation. The composition of A. precatorius essential oils reported earlier may account for their antioxidant capacity. This study shows that besides the traditional uses of the plant extract, the essential oils extracted from A. precatorius seeds and shells have good antioxidant potential, and could probably replace synthetic antioxidants in further studies. Antioxidant and Free Radical Scavenging Capacity of Seed and Shell Essential Oils Extracted from Abrus precatorius (L)
    0 points
  26. This work initiates the original and updated literature review of the current state of research on the Saniculoideae subfamily, emphasizing the selected genera Saniculeae, namely Sanicula, Hacquetia, Astrantia, and Eryngium. Various parts of these plants, especially aerial parts and roots, have an immense range of medicinal uses in traditional medicine for a number of ailments. Phytochemical studies conducted on the Saniculeae species indicate that these plants synthesize metabolites belonging to diverse groups of compounds. These include triterpenoid saponins, flavonoids, phenolic acids, coumarins, volatile organic compounds, polyacetylenes, ecdysteroids, phytosterols, lignans, betaines, carotenoids, and anthraquinones. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-024-10027-z
    0 points
  27. Uleiurile esențiale sunt un amestec de uleiuri volatile aromatice naturale extrase din plante. Utilizarea uleiurilor esențiale este străveche și a predominat în diferite culturi din întreaga lume, cum ar fi cele ale egiptenilor, grecilor, perșilor și chinezi. Astăzi, uleiurile esențiale sunt folosite în medicamentele tradiționale și complementare, aromoterapie, terapii de masaj, cosmetice, parfumuri și industriile alimentare. Efectul de screening al uleiurilor esențiale a fost studiat în întreaga lume. Ele demonstrează o serie de activități biologice, cum ar fi proprietăți antiparazitare, antifungice, antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene, antiimbatranire și neuroprotectoare. În această analiză a domeniului de aplicare, oferim o evaluare cuprinzătoare actualizată de 10 ani a uleiurilor volatile și a efectelor acestora asupra sistemului nervos. MEDLINE, Scopus și Google Scholar au fost căutate sistematic și strategic pentru studii originale care investighează aceste efecte din 2012 până în 2022. Aproximativ șaptezeci de studii au fost selectate ca studii incluse. Printre aceste studii, au fost raportate mai multe rezultate, inclusiv efecte antistres, antianxietate, analgezice, cognitive și autonome. Unele uleiuri esențiale au prezentat beneficii pentru dezvoltare, cu potențialul de a induce creșterea neuriților. Nivelul receptorului neurotransmițătorului poate fi modificat și prin aplicarea uleiurilor esențiale. Au fost raportate măsuri de rezultat fiziologic și fiziopatologic. Pentru rezultatele fiziologice, au fost investigate excitarea, performanța cognitivă, comportamentul alimentar circadian, modularea emoțională, acceptarea consumatorului, preferințele și disponibilitatea de a cumpăra. Pentru afecțiunile fiziopatologice au fost măsurate durerea, depresia, anxietatea, stresul, tulburările de somn, oboseala mentală, comportamentul agitat și calitatea vieții. În concluzie, uleiurile esențiale au arătat efecte promițătoare asupra sistemului nervos, care pot fi aplicate în continuare utilizării lor în alimente funcționale, băuturi și terapie alternativă. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10180368/
    0 points
  28. The demographic situation of the last few decades is characterized by the increased numbers of elderly and senile people, i.e., by the aging of the population. In humans, ageing is closely associated with the enhanced production of reactive oxygen species (ROS), development of systemic inflammation and related vascular atherosclerotic alterations and metabolic disorders, like obesity, diabetes mellitus and neurodegenerative diseases. As these age-related alterations are directly associated with up-regulation of ROS production and development of chronic oxidative stress, their onset can be essentially delayed by continuous daily consumption of dietary antioxidants—natural products of plant origin. Such antioxidants (in the form of plant extracts, biologically active complexes or individual compounds) can be supplemented to functional foods, i.e., dietary supplementations for daily diet aiming prolongation of active life and delay of the senescence onset. Thereby, use of widely spread medicinal plants might essentially improve cost efficiency of this strategy and availability of antioxidant-rich functional foods. Therefore, here we addressed, to the best of our knowledge for the first time, the antioxidant activity of the extracts prepared from the aerial parts of Filipendula ulmaria and Alnus glutinosa growing in the Kaliningrad region of Russia, and assessed the contents of the biologically active substances underlying these properties. It was found that the extract prepared with the leaves of Filipendula ulmaria and female catkins of Alnus glutinosa demonstrated high antioxidant activity, although the former plant was featured with a higher antioxidant potential. The highest antioxidant activity detected in the methanol extracts of Alnus glutinosa reached 1094.02 ± 14.53 µmol TE/g, radical scavenging of activity was 584.45 ± 35.3 µmol TE/g, reducing capacity at interaction with iron complex—471.63 ± 7.06 µmol TE/g. For the methanol extracts of Filipendula ulmaria the antioxidant activity reached 759.78 ± 19.08 µmol TE/g, antioxidant activity for free radical removal was 451.08 ± 24.45 µmol TE/g and antioxidant activity for restorative ability with iron complex was 332.28 ± 10.93 µmol TE/g. These values are consistent with the total yields of the extracts and their content of ellagic acid. The ethyl acetate extracts of the both plants showed just minimal antioxidant activity. Thus, the considered extracts have an essential potential. This creates good prospects for the further use of herbal extracts of Filipendula ulmaria and Study of the Antioxidant Properties of Filipendula ulmaria and Alnus glutinosa as a source of natural antioxidants.
    0 points
  29. Since the introduction of bioabsorbable magnesium alloys into cardiovascular stent technology, many researches have been conducted to improve these metallic scaffolds. Various coatings and different coating techniques, super plastic deformation techniques and synthesizing different Mg-based alloy are examples of such efforts. In this study, a magnesium based alloy (WE43) was coated with dexamethasone loaded polymeric nanoparticles via electrospraying method. Drug release behavior, drug inhibitory effects, surface properties and cell responses to the surface were evaluated. Drug release profile was investigated and compared to drug-loaded nanoparticle on stainless steel as a control. The inhibitory effects of the drug-loaded nanoparticle coatings on smooth muscle cells was evaluated via MTT assay. Endothelial cells response to the surface was investigated by SEM. The results showed that contact angle and roughness of the surface were 131° and 600–800 nm, respectively. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1350453322001266
    0 points
  30. Alchemilla vulgaris L. (lady’s mantle) was used for centuries in Europe and Balkan countries for treatments of numerous conditions and diseases of the reproductive system, yet some of the biological activities of lady’s mantle have been poorly studied and neglected. The present study aimed to estimate the potential of A. vulgaris ethanolic extract from Southeast Serbia to prevent and suppress tumor development in vitro, validated by antioxidant, genoprotective, and cytotoxic properties. A total of 45 compounds were detected by UHPLC–HRMS analysis in A. vulgaris ethanolic extract. Measurement of antioxidant activity revealed the significant potential of the tested extract to scavenge free radicals. In addition, the analysis of micronuclei showed an in vitro protective effect on chromosome aberrations in peripheral human lymphocytes. A. vulgaris extract strongly suppressed the growth of human cell lines derived from different types of tumors (MCF-7, A375, A549, and HCT116). The observed antitumor effect is realized through the blockade of cell division, caspase-dependent apoptosis, and autophagic cell death. In addition, this medicinal plant exhibits antibacterial, antifungal, and antiviral properties . In the context of bacterial resistance to antibiotics, plant drugs and extracts are considered potent antibacterial agents without the risk of a further increase in resistance to standard antimicrobial agents. A recent study targeting the effects of the lady’s mantle infusion after hypoxic exposure indicated the neuroprotective properties of the plant drug . Neagu et al. , demonstrated the acetylcholinesterase and tyrosinase inhibitory effect of Alchemilla vulgaris extract, and therefore it was assumed that the species could be used in the prevention and treatment of neurodegenerative diseases . The results of this study strongly support the historically collected data about the healing potential of Alchemilla vulgaris L. from Southeast Europe, which was traditionally used as a medicinal plant for centuries. This study confirmed that the ethanolic extract of Alchemilla vulgaris L. represents a valuable source of bioactive compounds with multiple beneficial biological properties, including strong antitumor activity and remarkable genoprotective features resulting, at least partly, from the strong antioxidant potential of this plant.Beyond Traditional Use of Alchemilla vulgaris: Genoprotective and Antitumor Activity In Vitro
    0 points
  31. Antiepileptic drugs (ADEs) are now used to treat a wide range of neurological problems, although their usage is still restricted due to their side effects, particularly hepatotoxicity. Thus, this study consists of the therapeutic effects of non-conditioned Mesenchymal Stem Cells (MSCs) and the MSCs preconditioned with cherry extract (MSCs CM) on mitigation of liver damage induced by the dual administration of antiepileptic drugs such as Levetiracetam (L) and Oxcarbazepine (O). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364723002835
    0 points
  32. Aristolochia is the largest genus of the Aristolochiaceae family which is widespread throughout the North Africa and Europe Asia. In the traditional systems of Indian medicine, Aristolochia clematitis is used as stomachic, an astringent in dentistry, used against gastric disorders, headache, snake bite poisoning, toothache and fever. In addition, the decoctate of the plant is used for the treatment of the ulcer (Iserin et al., 2001). Furthermore, Theophraste (372-286 before J.-C.) reported that A. clematitis is popularly used for treating uterus dysfunction, snake bite, stomach complaints and the wound. Moreover, this plant is used for a long time as disinfectant and helps in childbirth. In South Algeria, and in addition to the medicinal uses of A. clematitis described above, the population uses this plant as antitumor and anticancer. Chemically, the plants of the genus Aristolochia L. are known to contain phenanthrene derivatives of which predominantly aristolochic acids cause fagocytosis of leukocytes and also reveal antitumour (Wall et al., 1987) and genotoxic (Mengs and Klein, 1988) activities. Moreover, phenylpropane derivatives (Lopes et al., 1987) and alkaloids belonging to bisbenzylisoquinoline and aporphine (Chakravarty et al., 1988, Rücker and Mayer, 1985) groups were reported in this family. The plant A. clematitis L. has been known to contain several constituents such as aristolochic acids, aristolactam N-ß-D-glucoside, magnoflorine iodide, aristolone, β-sitosterol, sitosterol β-D-glucoside, ferulic (4-hydroxy-3-methoxycinnamic), 4-coumaric (4-hydroxycinnamic) acids, and methyl ester (Kostalova et al., 1991). In vitro antioxidant activity was carried out with tannins and methanolic extracts by the DPPH free radical scavenging method. The IC50 value was determined for each extract. From the results of the DPPH method, it was found that tannin extract displayed strong antioxidant activity as ascorbic acid and methanolic extract. In this study, DPPH radical scavenging activity of tannins and methanolic extracts were applied to determine their kinetic behaviour. The tannin extract showed very fast kinetic action compared to the methanolic extract, which is probably a result of the different kinetic behaviour of antioxidants present in A. clematitis roots. The main conclusion is that extracts under study are effective as scavengers of free radicals and can be used as a source of new low cost antioxidants. In vitro antioxidant activity was carried out with tannins and methanolic extracts by the DPPHradical dot free radical scavenging method. The IC50 value was determined for each extract. From the results of the DPPH method, it was found that tannin extract displayed strong antioxidant activity as ascorbic acid and methanolic extract. In this study, DPPHradical dot radical scavenging activity of tannins and methanolic extracts were applied to determine their kinetic behaviour. The tannin extract showed very fast kinetic action compared to the methanolic extract, which is probably a result of the different kinetic behaviour of antioxidants present in A. clematitis roots. The main conclusion is that extracts under study are effective as scavengers of free radicals and can be used as a source of new low cost antioxidants.
    0 points
  33. Food labels are widely used to convey the health benefits of conventional foods or a component of food (eg, nutrient) to the consumer. The increasing amount of health information available regarding the health benefits of foods has resulted in consumer interest in health issues and has become a leading factor in purchasing decisions. Therefore, labeling and advertising should not be misleading. The requirement to protect consumers and ensure their right to obtain accurate information on food functionality has led to the introduction of regulations about health claims worldwide. In the United States, health claims were first authorized by the US Food and Drug Administration (FDA) after enactment of the Nutrition Labeling and Education Act of 1990 (1). Health claims are made on the label or in the labeling of foods, including dietary supplements, that expressly or by implication (including “third party” references, written statements, symbols, or vignettes) characterize the relation between a substance and a disease or health-related condition (2). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523239325
    0 points
  34. Digitalis heywoodii is a subspecies (ssp) of Digitalis purpurea L. that has not been thoroughly investigated. Differences and similarities exists between D. purpurea spp. heywoodii and D. pupurea from botanical (Silva and Silva, 1959; Werner, 1966; Valdes, 1987; Ayuso et al., 1991) and phytochemical (Lungeanu et al., 1963; Lungeanu, 1968) perspectives. This subspecies was discovered by Silva and Silva in 1959, however, no pharmacological study has been carried out on this taxon until now because of its small habitat. The presence of steroid glycosides in leaves of D. purpurea spp. heywoodii, was described by Langeanu et al., in 1963. Eight compounds have been isolated: lanatoside A, lanatoside B, purpurea glycoside A, purpurea glycoside B, glucoevatromonoside, glucolanatoside, digitalinum verum and strospeside. Although pharmacological effects of the plant extracts have been found previously (Ayuso et al., * Corresponding author. 1993; Navarro et al., 1994), it was decided to broaden the understanding about their cardiovascular activity. In 1930 Smith investigated an alternative plant source, the Digitalis lanata, and isolated from it the compound digoxin that is now commonly used when a cardiac glycoside is required. When in 1933 Stoll and Kreis crystallised digilanids, lanatosides A, B and C from D. lanata, the major components of both D. purpurea and D. lanata had been characterised (Stoll and Kreis, 1933). From a methanolic extract of leaves of D. purpurea spp. heywoodii we have identified four cardenolides: digitalinum verum, strospeside, purpureaglycoside A, and lanatoside A by its relative R as well as by direct comparison with authentic samples. On the other hand, a quantitative relationship does appear to exist between the cardiac action of extract and its emetic activity. The emetic potency of extract and digoxin was similar with doses 0.5 mg/kg and 40 mg/kg, respectively. In conclusion, early results of the pharmacological activity of methanolic extract of D. purpurea spp. heywoodii demonstrate that this plant has an interesting biological activity, due to the digitalis compounds present on it. There is a good methanolic extract: digoxin relationship with respect to the dose-response obtained with the different tests and the presence of gitoxin derivatives (digitalinum verum, strospeside). These compounds have been very rarely mentioned in the pharmacological literature (Abiko et al., 1965; Abiko and Ito, 1967; Abiko, 1967). Cardiovascular activity of a methanolic extract of Digitalis purpurea spp. heywoodii
    0 points
  35. A large number of chemotherapeutic and immunotherapeutic agents have been shown to be less effective when exposed to a hypoxic solid tumor. The tumor hypoxia microenvironment contributes to multidrug resistance and immunosuppression, and current delivery of oxygen or enzyme to alleviate hypoxic microenvironment is often limited by the oxygen supplying capacity of material-based carriers and short window of oxygen production. Herein, macrophage membrane coated chlorella (M-Chl) is constructed for targeted delivery to the solid tumor and sustainable oxygen production via photosynthesis, which provides a new general strategy to overcome tumor hypoxia and improve chemotherapy and immunotherapy. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S136970212200181X
    0 points
  36. Given the right conditions, certain types of cells are able to self-assemble into new lifeforms after the organism they were once part of has died. Life and death are traditionally viewed as opposites. But the emergence of new multicellular life-forms from the cells of a dead organism introduces a "third state" that lies beyond the traditional boundaries of life and death .https://www.livescience.com/health/medicine-drugs/some-cells-can-enter-a-third-state-that-lies-beyond-the-traditional-boundaries-of-life-and-death-here-s-how
    0 points
  37. Fruits and vegetables or their natural constituents which increase detoxication enzymes and/or reduce activating enzymes are considered as good candidates to prevent chemically-induced carcinogenesis. In this study, rats were fed a diet supplemented with 20% onion powder for 9 days. Several cytochrome P450 (CYP)s enzymes (CYP 1A, 2B, 2E1, 3A), which are involved in carcinogen activation, were determined by measuring their enzyme activities using specific substrates. In addition, phase II enzymes activities such as UDP-glucuronosyltransferase (UGT) and glutathione S-transferase (GST), involved in detoxication of carcinogens, were measured. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691501000564
    0 points
  38. Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant . C. spinosa is one of the most important economical species in the Capparidaceae family which has a wide range of diversity (i.e., about 40–50 genera and 700–900 species) . Capparidaceae has been known to be closely related to the family of the Brassicaceae (Cruciferae) that is rich in glucosinolates and flavonoids . C. spinosa is also known as Caper, wild watermelon (in China) . Cappero (in Italy), Alaf-e-Mar (in Persian) and Alcapparo (in Spain) . C. spinosa is a dicotyledonous perennial shrub which can grow up to 1 m high and has extensive root systems . It is native to the Mediterranean basin and widely distributed from Morroco to Crimea, Armernia, Iran . Several countries such as Greece, Italy, Spain and Turkey have widely produced C. spinosa. C. spinosa which is an aromatic plant is usually cultivated in tropical and subtropical regions . The most common propagation of C. spinosa is vegetative cuttings . It can flourish under dry hot conditions in either well-drained or poor soils. Although many studies using various parts of C. spinosa have reported diverse pharmacological activities including anti-diabetic and anti-hypertensive, there is still no conclusive information regarding the association between C. spinosa and its health benefits. This is because only a very few studies that involved human subjects examined the effect of C. spinosa consumption on human health. C. spinosa has the potential to be used for the treatment of hypertension. In a study of spontaneously hypertensive rats. A study by Gadgoli and Mishra evaluated the effects of C. spinosa on the antihepatotoxic on rats against paracetamol and carbontetrachloride induced toxicity in vivo. The underlying mechanism influencing human health by the consumption of C. spinosa still remains unclear. The effect of short- and long-term consumption of C. spinosa on human health therefore needs to be further evaluated. Furthermore, the role of the gut microbiota in the degradation of polyphenolic compounds present in the plant has not been considered. This aspect should be put forward in the perspectives .
    0 points
  39. https://www.midwesterndoctor.com/p/dmso-could-save-millions-from-brain DMSO (dimetil sulfoxid) este evidențiat în mai multe articole ca un potențial tratament revoluționar pentru leziunile cerebrale și ale măduvei spinării datorită capacității sale de a proteja celulele de stresul extrem, inclusiv ischemia (lipsa fluxului sanguin), îngheț și chiar șoc. Proprietățile sale unice îi permit să treacă prin membranele biologice fără a le deteriora, permițându-i să pătrundă în țesuturi, inclusiv în creier, în câteva minute de la administrare. Unul dintre principalele argumente în favoarea DMSO este potențialul său de a transforma tratamentul afecțiunilor neurologice traumatice, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și leziunile măduvei spinării. Prin stabilizarea proteinelor și reducerea deteriorării celulare, DMSO ar putea preveni leziunile permanente sau dizabilitatea. Compusul are, de asemenea, capacitatea de a îmbunătăți efectele altor medicamente, reducând în același timp toxicitatea acestora, ceea ce îl face un agent versatil pentru diverse aplicații medicale.
    0 points
  40. Researchers have shown that the balance of bacteria in the gut can influence symptoms of hypopituitarism in mice. They also showed that aspirin was able to improve hormone deficiency symptoms in mice with this condition.https://www.sciencedaily.com/releases/2024/09/240926144927.htm
    0 points
  41. Breast cancer is one of the major causes of mortality among women. Due to many side effects of the existing chemotherapeutic agents, the research of anti-cancer drugs, including natural products, is still a big challenge. Here, we investigated the effects of colchicine on apoptosis of two breast cancer cell lines ( human MCF-7 and mouse 4T1). n this experimental study, we evaluated the apoptotic effects of colchicine on (MCF-7) and (4T1), as well as a human cancer-associated fibroblast cell line as a control group. Extraction and chromatographic techniques were applied to isolate colchicine from Colchicum autumnale L. To compare the isolated colchicine with pure standard colchicine, we used the H-NMR technique. The methyl thiazolyl tetrazolium (MTT) assay, quantitative reverse transcriptase-polymerase chain reaction, Western blotting and annexin V/PI staining were used to evaluate the apoptotic effects of the isolated and standard colchicine. Results: Similar to standard colchicine, the isolated colchicine inhibited cell proliferation significantly in cancer cell lines. Colchine inhibited proliferation and induced apoptosis on a dose-dependent manner. The medicine modified the expression of genes-related to apoptosis by up-regulation of P53 ,BAX, CASPASE-3, -9 and down-regulation of BCL-2 gene, which led to an increase in the BAX/BCL-2 ratio. Conclusion: In this study, they showed that isolated colchicine from Colchicum autumnale and pure standard colchicines modulate the expression levels of several genes and therefore exerting their anticancer effects on both human (MCF-7) and mouse (4T1) breast cancer cells. Based on these results, we suggest that colchicine can be a potential candidate for prevention and treatment of breast cancer. Colchicine of Colchicum autumnale, A Traditional Anti-Inflammatory Medicine, Induces Apoptosis by Activation of Apoptotic Genes and Proteins Expression in Human Breast (MCF-7) and Mouse Breast (4T1) Cell Lines
    0 points
  42. The aim was to formulate self-emulsifying drug delivery systems (SEDDS) to hasten dissolution and oral bioavailability of gliquidone (GLQ) as lipophilic oral hypoglycemic. In the developed formulations, cinnamon oil served as the oily phase, while Tween 20 and Transcutol® HP constituted the surfactant/cosurfactant system. A phase diagram was employed to select formulations showing transparent/translucent system after dispersion. These formulations were loaded with GLQ and subjected to in vitro dissolution studies relative to unprocessed GLQ. Optimum systems providing the fastest release were characterized for globule size and morphology. In addition, the in vivo hypoglycemic effect GLQ-loaded SEDDSs was assessed after oral administration to diabetic rats relative to GLQ aqueous dispersion (control). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1773224724004908
    0 points
  43. Graviola, soursop, or guanabana (Annona muricata L.), is an ethnomedical fruit consumed to alleviate headache, diarrhea, diabetes, and cancer. Pericarp is the inedible part of graviola least studied in comparison to seeds and leaves, even thought, it contains the highest concentration of graviola total polyphenols. Anticancer effect of graviola pericarp has been demonstrated in crude extracts attributing the effect to acetogenins, however, crude extracts contain several active molecules. Thus, the present work aimed to fractionate and purify an ethanolic crude extract from graviola pericarp. Purified graviola pericarp fraction (PGPF) was evaluated on cancerous and non-cancerous cell lines, and then was identified by NMR, TOF-MS, and HPLC. Finally, an in silico analysis was performed to predict targets cancer-related of the molecule detected. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535222000363
    0 points
  44. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/11/950 Studiul intitulat "Nattokinase: Insights into Biological Activity, Therapeutic Applications, and the Influence of Microbial Fermentation" explorează activitatea biologică și aplicațiile terapeutice ale nattokinazei, un enzimă fibrinolitică derivată din fermentarea boabelor de soia (natto). Nattokinaza a câștigat popularitate datorită capacității sale de a dizolva cheagurile de sânge și a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular. Principalele puncte discutate în studiu: Activitatea biologică: Nattokinaza posedă proprietăți fibrinolitice puternice, fiind capabilă să descompună fibrina, o proteină implicată în formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru o face eficientă în prevenirea trombozelor și reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale și infarcturi. Aplicații terapeutice: În afară de capacitatea sa de a preveni formarea cheagurilor, nattokinaza are și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ceea ce sugerează potențiale beneficii în tratarea bolilor inflamatorii și a stresului oxidativ. Acest lucru o face relevantă în afecțiuni precum hipertensiunea, ateroscleroza și chiar în protecția organelor, cum ar fi ficatul. Influența fermentării microbiene: Procesul de fermentare cu Bacillus subtilis joacă un rol esențial în producerea nattokinazei, îmbunătățindu-i stabilitatea și biodisponibilitatea. Fermentarea nu doar că intensifică proprietățile enzimei, dar influențează și compoziția biochimică a produsului final, făcându-l mai eficient în aplicațiile clinice. Siguranță și eficacitate: Studiul subliniază că, deși nattokinaza a fost bine tolerată în studiile clinice, este necesară o cercetare suplimentară pentru a determina dozele optime și pentru a evalua efectele pe termen lung, mai ales în contextul administrării în paralel cu alte terapii anticoagulante.
    0 points
  45. Topical ozone therapy restores microbiome diversity in atopic dermatitis Ozonoterapia topică este foarte eficientă pentru tratarea dermatitei atopice. Poate modifica raportul proporțional dintre Staphylococcus și Acinetobacter, restabilind astfel diversitatea microbiologică în leziunile dermatitei atopice.
    0 points
  46. Ashwagandha and Rhodiola rosea are both popular adaptogenic herbs used in traditional medicine to help the body cope with stress and promote overall well-being. Both herbs may help with stress reduction, cortisol regulation, and mood improvement. While there is quite a bit of overlap between the herbs, they also have distinct characteristics and benefits. Rhodiola is known for its stimulating and energizing effects. It’s generally best taken earlier in the day, such as in the morning or before lunch, to avoid potential interference with sleep. Ashwagandha is traditionally associated with a calming and relaxing effect. Some people find it helpful to take ashwagandha in the evening, before bedtime, to promote relaxation and improve sleep quality. However, some individuals may also take it in the morning if they want to manage stress throughout the day. If you’re new to both herbs or uncertain about their effects on your body, you can start by taking them separately at different times of the day. This allows you to assess their individual effects and how they affect your energy levels and sleep. https://www.healthline.com/health/rhodiola-and-ashwagandha-together?utm_source=ReadNext#when-to-take-both
    0 points
  47. Recently, a great deal of interest has been developed to isolate and investigate novel bioactive components from natural resources with health beneficial effects. Saffron is the dried stigma of Crocus sativus L. and has been used for centuries in traditional medicine mainly for its healing properties, as well as for the treatment of various pathological conditions. Objectives of the present review are to unravel its therapeutic properties and investigate the potential applications of saffron in contemporary therapy of a wide spectrum of diseases and summarize previous and current evidence regarding the biological/pharmacological activities of saffron and its active ingredients and their possible therapeutic uses. The history and structural features of saffron constituents are given in the first part of the review, followed by a comprehensive and critical presentation of the published preclinical and clinical studies and review papers on the pharmacology and possible therapeutic uses of saffron and its main active components crocin and safranal. Saffron: a natural product with potential pharmaceutical applications
    0 points
  48. Chlorpropham is a selective and systemic herbicide extensively used to control sprouting, a major process affecting the quality of stored potatoes. Main concern about the usage of chlorpropham arises from the fact that chlorpropham degrades to toxic aniline-based metabolites during thermal processing of potatoes. The issue has led to chlorpropham withdrawal from the treatment practices, however, cross contamination from storage facilities requires ongoing monitoring of pesticide residues for a prolonged period. This study offers a fast and economic method suitable for chlorpropham screening in potatoes. The developed method targets the potato peel, simply prepared and analyzed by GC/MS. The method performance and cost-effectiveness were compared to that of the official method for chlorpropham analysis approved by the European Food Safety Authority. The method was used for the targeted analysis of potato samples from southeastern Serbia. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713524004663
    0 points
  49. Passiflora edulis: An Insight Into Current Researches on Phytochemistry and Pharmacology Passiflora edulis, cunoscută și sub numele de fructul pasiunii, este distribuită pe scară largă în zonele tropicale și subtropicale ale lumii și devine populară datorită nutriției echilibrate și beneficiilor pentru sănătate. În prezent, au fost găsiți și identificați mai mult de 110 constituenți fitochimici din diferitele părți ale plantelor P. edulis, în care flavonoidele și triterpenoidele dețin cea mai mare pondere. Diverse extracte, sucuri de fructe și compuși izolați au prezentat o gamă largă de efecte asupra sănătății și activități biologice, cum ar fi activități antioxidante, antihipertensive, antitumorale, antidiabetice, hipolipidice și așa mai departe. Consumul zilnic de fructul pasiunii în doze comune este non-toxic și sigur. P. edulis are un mare potențial de dezvoltare și o vastă aplicație viitoare pentru această cultură importantă din punct de vedere economic la nivel mondial și este la mare căutare ca produs proaspăt sau formulă pentru alimente, produse de îngrijire a sănătății sau medicamente. Această mini-revizuire își propune să ofere informații reorganizate sistematic despre caracteristicile fizico-chimice, beneficiile nutriționale, activitățile biologice, toxicitatea și potențialele aplicații ale frunzelor, tulpinilor, fructelor și cojilor de P. edulis.
    0 points
  50. Interesant Andrei, insa cauta produsele celor de la SECOM. Fiecare membru cauta de la un anumit concurent.
    0 points
×
×
  • Create New...