Făina de Chlorella este considerată o alternativă promițătoare la făina de pește în hrana acvatică, dar efectele încorporării făinii de Chlorella ca ingredient al furajului asupra creșterii și calității anghilei nu au fost explorate. Efectele înlocuirii parțiale a făinii de pește (0 %, 5 %, 10 %, 15 % și 20 %) cu făină de Chlorella asupra performanței de creștere, compoziției întregului corp, pigmentării și sănătății fiziologice a anghilei marmorate (Anguilla marmorata) au fost evaluate în acest studiu. Rezultatele au arătat că includerea alimentară a făinii de Chlorella a crescut semnificativ greutatea corporală finală (FBW), rata de creștere în greutate (WGR) și rata de creștere specifică (SGR), dar a scăzut semnificativ rata de conversie a furajelor (FCR), acești parametri prezentând tendințe liniare (P < 0,05). Conținutul de proteine și grăsimi pentru întregul corp a fost semnificativ mai mare în toate grupurile hrănite cu diete care conțin făină Chlorella comparativ cu grupul de control (P < 0,05). În plus, pielea dorsală și abdominală a anghilei marmorate a prezentat o culoare galben-portocalie, iar intensitatea culorii a crescut odată cu creșterea nivelului de făină alimentară Chlorella. Schimbarea culorii a corespuns cu valori crescute ale a* (roșeață), b* (gălbene) și conținutului de luteină în pielea peștilor (P < 0,05). Sănătatea fiziologică a anghilei marmorate s-a îmbunătățit și la grupurile în care a fost inclusă făină de Chlorella. Rata optimă de înlocuire a fost de aproximativ 10% (9% supliment de făină cu Chlorella), deoarece conținutul de proteine în întregul corp și majoritatea parametrilor fiziologici de sănătate au fost cei mai mari în această condiție, iar performanța de creștere nu a arătat o creștere semnificativă atunci când rata de înlocuire a făinii de pește. a depășit 10 % (P > 0,05). Aceste descoperiri indică potențialul făinii de Chlorella ca alternativă promițătoare la făina de pește în formulările de furaje, oferind beneficii în îmbunătățirea performanței de creștere și a calității anghilei marmorate.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211926424001358