Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/21/2024 in all areas

  1. La muştele verzi, femela îl devorează pe mascul în timpul împerecherii. Emoţiile îi fac poftă de mâncare şi primul cap care zăboveşte pe lângă ea i se pare un prânz excelent. Dar masculul, deşi vrea să facă dragoste, nu vrea să moară ronţăit de iubita lui. Astfel încât, pentru a ieşi din dilema aceasta insolubilă - a obţine Erosul fără Thanatos - masculul muştei verzi a descoperit o stratagemă. El aduce nişte mâncare pe post de "cadou". În consecinţă, când doamna muscă verde simte un gol în stomac, ea se poate servi cu o fărâmă de carne, iar partenerul ei poate să se împerecheze mai departe fără pericol. La o specie mai evoluată, masculul îşi aduce bucata de carne de insectă împachetată într-un cocon transparent, câştigând astfel un surplus preţios de timp. O a treia specie de muşte a tras concluziile ce se impuneau din faptul că timpul necesar deschiderii cadoului era mult mai important, din punctul de vedere al masculului, decât calitatea cadoului în sine. La această a treia specie, coconul de ambalaj este gros, voluminos şi... gol. Până când femela apucă să descopere înşelăciunea, masculul şi-a terminat treaba. Ca urmare, fiecare şi-a modificat comportamentul, adaptânduse: la muştele de tip empis, de exemplu, femela scutură coconul pentru a verifica dacă nu e gol. Dar... şi aici există o cale de-a o păcăli. Masculul, prevăzător, umple pachetul cu propriile sale excremente, îndeajuns de grele ca să pară nişte bucăţi de carne.
    1 point
  2. Făina de Chlorella este considerată o alternativă promițătoare la făina de pește în hrana acvatică, dar efectele încorporării făinii de Chlorella ca ingredient al furajului asupra creșterii și calității anghilei nu au fost explorate. Efectele înlocuirii parțiale a făinii de pește (0 %, 5 %, 10 %, 15 % și 20 %) cu făină de Chlorella asupra performanței de creștere, compoziției întregului corp, pigmentării și sănătății fiziologice a anghilei marmorate (Anguilla marmorata) au fost evaluate în acest studiu. Rezultatele au arătat că includerea alimentară a făinii de Chlorella a crescut semnificativ greutatea corporală finală (FBW), rata de creștere în greutate (WGR) și rata de creștere specifică (SGR), dar a scăzut semnificativ rata de conversie a furajelor (FCR), acești parametri prezentând tendințe liniare (P < 0,05). Conținutul de proteine și grăsimi pentru întregul corp a fost semnificativ mai mare în toate grupurile hrănite cu diete care conțin făină Chlorella comparativ cu grupul de control (P < 0,05). În plus, pielea dorsală și abdominală a anghilei marmorate a prezentat o culoare galben-portocalie, iar intensitatea culorii a crescut odată cu creșterea nivelului de făină alimentară Chlorella. Schimbarea culorii a corespuns cu valori crescute ale a* (roșeață), b* (gălbene) și conținutului de luteină în pielea peștilor (P < 0,05). Sănătatea fiziologică a anghilei marmorate s-a îmbunătățit și la grupurile în care a fost inclusă făină de Chlorella. Rata optimă de înlocuire a fost de aproximativ 10% (9% supliment de făină cu Chlorella), deoarece conținutul de proteine în întregul corp și majoritatea parametrilor fiziologici de sănătate au fost cei mai mari în această condiție, iar performanța de creștere nu a arătat o creștere semnificativă atunci când rata de înlocuire a făinii de pește. a depășit 10 % (P > 0,05). Aceste descoperiri indică potențialul făinii de Chlorella ca alternativă promițătoare la făina de pește în formulările de furaje, oferind beneficii în îmbunătățirea performanței de creștere și a calității anghilei marmorate. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211926424001358
    1 point
×
×
  • Create New...